Botanical Beauty, je kunt het zelfs eten


Waarom natuurlijk cosmetica?
De huid is ons grootste en belangrijkste orgaan. Het spreekt voor zich dat we om deze reden voorzichtig met dit orgaan moeten omgaan. Het doel van natuurcosmetica is het evenwicht van de huid niet te verstoren, maar op natuurlijke wijze te voeden en te herstellen. Daarbij is het belangrijk dat de zuurgraad, de vetmantel en de natuurlijke bacteriën van de huid in balans blijven. We spreken hier over het biologisch evenwicht.


Het biologisch evenwicht van de huid
Waarom is het biologisch evenwicht van de huid zo belangrijk? De huid is een geniaal orgaan dat zonder enige hulpmiddelen zichzelf uitstekend in stand kan houden. Het bedekt het hele lichaam en heeft tot doel dit lichaam te beschermen tegen uitdroging, onderkoeling en agressie van buitenaf. Enkele voorbeelden hiervan zijn talg, transpiratie en zuurgraad. Talg zorgt dat de huid soepel blijft. Transpiratie zorgt voor het afkoelen van onze lichaamstemperatuur. En infecties worden geweerd door de zuurgraad. Dit alles wordt door het biologisch evenwicht automatisch geregeld. Daar hoeven wij helemaal niets voor te doen. We zouden wel gek zijn om dit mechanisme te ontregelen! Cosmetica met synthetische ingrediënten die je op de huid aanbrengt, is van invloed op de huid en het lichaam. Synthetische en niet huideigen stoffen kunnen direct of indirect de verstoringen van het biologische evenwicht van de huid veroorzaken, vooral bij gebruik op de lange termijn. Natuurlijke ingrediënten zijn in feite de enige stoffen die de huid kunnen verzorgen. De basis van natuurcosmetica producten wordt gevormd door natuurlijke ingrediënten en heilzame planten, kruiden en bloemen. De producten ondersteunen het verzorgende en herstellende vermogen van de huid. De ingrediënten waaruit natuurlijke cosmetica is samengesteld, zijn afkomstig uit de natuur. Dus wees geïnformeerd en kies bewust. Een simpele vuistregel luidt: “Als je het niet kunt eten moet je het ook niet op je huid smeren”.

De foute stoffenlijst
Wat smeren wij op onze huid en wat zijn foute stoffen voor de huid? Hoe lees ik de ingrediënten op een etiket? Op de foute stoffenlijst staan de stoffen genoemd waarvoor je moet oppassen. Kijk dus vooral eens de ingrediënten van jouw cosmetica na op de inhoudsstoffen en… schrik niet!
Let vooral op de stoffen met een *
Synthetische emulgatoren (dit zijn meng- en bindmiddelen), zoals PEG* en Reth* (met vaak een nummer erachter), Polysorbate 20, 60, 80 etc.;
Synthetische oliën zoals Dimethicone en onnatuurlijke oliën en vetten, zoals paraffine en vaseline (de huid wordt monddood, paraffineverslaving);
Synthetische toevoegingen en/of hulpmiddelen, zoals carbomeren, diëthylphalaat (DEP)/methanol, EDTA, TEA* (tri-ëthanol-amine), DEA, MEA, NDEA, propylene glycol; Synthetische conserveringsmiddelen, zoals broomverbindingen (dus alles waar het woord brom of bromo in voorkomt), phenol verbindingen, zoals 2-phenoxyethanol, chloorverbindingen (dus alle waar het woord chlor of chloor in voorkomt) en triclosan
Synthetische grondstoffen voor shampoo, zoals sodium lauryl sulfate varianten, zoals sodium laureth sulfate, magnesium lauryl sulfate, sodium lauryl sulfate, ammonium laureth sulfate, sodium oleth sulfate, TEA laureth sulfate.

Veel van de bovengenoemde ingrediënten zijn sterk huid- en milieuonvriendelijk. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de hormoonhuishouding ontwrichten en de vetmantel van de huid of zelfs de gehele huid ontregelen. Bepaalde stoffen worden niet alleen in lichaamsverzorgingsproducten toegepast, maar het zijn ook belangrijke ingrediënten voor de industrie. Een aantal stoffen wordt zelfs in antivries- en remvloeistof gebruikt. En dan hebben we het nog niet eens over de mogelijke giftige eigenschappen…

Paraffineverslaving
In veel cosmetica worden stoffen als paraffine en siliconen (minerale) oliën gebruikt. De reguliere cosmetica gebruiken deze stoffen als ‘vetten’ in hun crèmes. Een ander belangrijke reden om deze stoffen te gebruiken is dat ze zeer goed zijn voor de houdbaarheid van het product. Een groot nadeel is dat deze voor de huid onnatuurlijke oliën en vetten de huid monddood maken. De poriën kunnen worden ontregeld en afgesloten. Deze vetten lossen natuurlijke huidvetten op. De huid maakt echter geen nieuwe huidvetten aan. Als je met dit soort ingrediënten stopt, gaat de huid droog en onprettig aanvoelen. Veel mensen grijpen dan al snel weer naar de vette paraffine producten… een paraffineverslaving is geboren. De huid moet minstens een maand van deze (jarenlange) verslaving herstellen en wennen aan een goede, natuurlijke verzorging. Botanical Beauty producten bevatten uitsluitend plantaardige oliën die ook meteen doelgericht de werkzame stof bevatten en niet irriteren. De meeste oliën zijn ook van biologische teelt.

Natuurlijke geuren
Synthetische geurstoffen zijn vaak slecht afbreekbaar en kunnen zich in het milieu ophopen. Zij kunnen huidirritatie opwekken en bij hoge doses zijn deze stoffen zelfs giftig. Bovendien zijn er hormoonverstorende effecten op de voortplanting aangetoond. Verder worden er vaak Ftalaten gebruikt om de geur te fixeren. Ftalaten worden ook als weekmakers in plastic gebruikt. Het is een hoogst problematische stof die hormoonverstorend werkt en huid- en zaadcellen kan beschadigen. Een totaal ander aspect om even bij stil te staan is: de techniek staat letterlijk voor niets. Voor een habbekrats wordt synthetisch de meest fantastische geur en parfum in elkaar geknutseld. Daarmee kan een goedkoop en waardeloos product toch “lekker” gemaakt worden.
Natuurlijke bescherming, het verschil tussen UVA en UVB Een positief effect van zonlicht en zonnewarmte is dat het ons vaak psychisch goed doet. We fleuren ervan op en voelen ons licht en vrolijk. We hebben het nodig, maar zonlicht heeft ook een zeer nadelige kant. Zonlicht bestaat onder andere uit Ultra Violet (UVA en UVB) licht. UV-straling heeft een enorme energie. Een energie die in staat is in te grijpen in de biochemische processen in de huid. Dat heeft een heel positief effect, want hierdoor worden bepaalde stoffen in het lichaam omgezet in vitamine D, een belangrijke vitamine voor de opname van kalk in de botten. Maar deze energie kan ook een negatieve invloed hebben. Het DNA van de huidcellen kan veranderen door het UVA-licht. Daardoor kan huidkanker ontstaan. UVA stralen dringen het diepst in de huid door. UVA stralen zijn er alle seizoenen en gaan dwars door glas heen. UVA zorgt ook voor het bruin worden van de huid. De vrije radicalen die ontstaan door deze stralen, versnellen het verouderingsproces doordat ze proteïne, collageen en elastine afbreken. Zo beschadigen ze de huid. De huid verliest haar stevigheid en veerkracht. Daarom is de zon één van de belangrijkste oorzaken van rimpels. Dit wordt zichtbaar rond het 40ste levensjaar. Ook heeft men dan kans op vormen van pigmentatie omdat de melanine niet meer regelmatig wordt aangemaakt. UVB stralen dringen niet zo diep in de huid. Het blijft ‘oppervlakkig’, maar is niet minder gevaarlijk. UVB is verantwoordelijk voor de zonverbranding die je oploopt door je huid te lang en te intensief bloot te stellen aan de zon, zoals op het strand of tijdens een lange wandeling op een zonovergoten dag.
Zowel UVA als UVB stralen kunnen dus zeer schadelijk voor de huid zijn. Een goede bescherming is vanzelfsprekend van groot belang. Een dagcrème zorgt voor bescherming van alle schadelijke invloeden van buitenaf, dus ook tegen UVA stralen. Let wel: een dagcrème is géén zonnebrandproduct en beschermt dus niet tegen UVB stralen. Onze Organic Argania lijn heeft een natuurlijke UVA bescherming in de anti-aging crèmes (Organic Argania Multi Repair en Anti Rimpelcrème), die de huid dagelijks beschermt tegen veroudering en pigmentatie. Met bescherming van de huid tegen UVA stralen kun je niet jong genoeg beginnen. Hoe eerder je begint met beschermen, hoe langzamer de huid zal verouderen. Voor bescherming tegen UVB stralen dient een zonnebrandproduct worden gebruikt. Voor de huid en de gezondheid geldt in alle gevallen: Zon veilig en met mate!

Het natuurlijke conserveringssysteem
Wij zijn trots op ons unieke, natuurlijke conserveringssysteem. De werking berust op plantenzuren, zoals anijs-, appel-, kaneel-, citroen- en salicylzuur. Ons conserveringssysteem is vrij van ruwe alcohol, petrochemicaliën, sodium lauryl sulfaat, polyethyleen, glycol en potentiële hormoon verstorende chemicaliën. Natuurcosmetica in het algemeen bevat geen synthetische chemicaliën of conserveringsmiddelen. Dit in tegenstelling tot de ‘reguliere’ cosmetica. De in gangbare shampoos gebruikte broomverbindingen worden ervan verdacht kankerverwekkend te zijn. Andere gebruikte synthetische stoffen, waaronder de bacterieremmer triclosan, hebben een verstorende werking op het geslachtelijke hormoonsysteem en kunnen overgevoeligheidsreacties van de huid teweegbrengen. Conserveringsmiddelen als parabenen en al het afgeleide gebruik worden ook veelvuldig toegepast. Deze conserveringsmiddelen doen hun werk heel goed. Zij stoppen alle enzymactiviteit in het product, waardoor het product niet bederft. Echter, conserveringsmiddelen blijven werken op de huid. Via de huid worden deze middelen in de bloedcirculatie opgenomen en zo komen ze uiteindelijk terecht in onze organen. De stabiel conserverende werking blijft ook in het lichaam actief, terwijl ze de normale enzymactiviteit van het lichaam lastigvallen. Dit kan, vooral op langere termijn en bij een inname van grote hoeveelheden, een probleem voor onze gezondheid vormen.

Houdbaarheid natuurcosmetica
Cosmeticaproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Als deze verstreken is, heeft het product vaak geen effect meer. Na verloop van tijd kunnen er ook bacteriën in ontstaan die het risico op infecties vergroten. Vooral de natuurlijke en/of biologische producten bederven sneller. Dit komt doordat deze producten geen synthetische conserveringsmiddelen bevatten, zoals bijvoorbeeld parabenen. Paraffine en siliconenoliën worden ook veelal gebruikt voor een langdurige houdbaarheid. Deze stoffen zijn echter zeer slecht voor de huid. In de producten van Botanical Beauty worden daarom bewust deze stoffen gemeden. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van biologische en koudgeperste oliën. Absoluut niet de makkelijkste weg, want deze ingrediënten zijn minder lang houdbaar maar wel aanzienlijk beter voor de huid en de gezondheid.

Houdbaarheidsdatum na opening
Meestal is synthetische cosmetica één à twee jaar houdbaar. Op de verpakking is dit aangegeven met een pictogram van een open potje, een cijfer en de letter ‘M’. Het cijfer verwijst naar de periode waarbinnen cosmetica bij voorkeur gebruikt moet worden nadat het geopend is. De ‘M’ staat voor maand. Voor natuurcosmetica is deze periode korter. Een geopende pot crème blijft ongeveer 8 maanden goed. Zoals hierboven al beschreven, heeft Botanical Beauty haar eigen conserveringssysteem. Een veilig systeem dat niet schadelijk is voor de natuur, de mens en het milieu. Steriele afvulmethodes in combinatie met kiemremmende werking van etherische oliën en een aantal andere stoffen, zoals plantenzuren, garanderen een houdbaarheidstermijn van 18 tot 36 maanden, mits ongeopend. Geopende crèmes en emulsies van de “Organic Argania lijn” hebben een houdbaarheidstermijn van ongeveer 6 tot 12 maanden, voorop gesteld dat het product onder normale omstandigheden wordt bewaard (niet boven 20 graden Celcius). Op de onderkant van alle Botanical Beauty producten is een THT (tenminste houdbaar tot) sticker geplakt. Deze geeft aan tot wanneer een product houdbaar is MITS deze ongeopend is. Onder de THT staat het charge nummer.

De eerste drie cijfers van het charge nummer geven het jaar en de maand van productie aan. Bijvoorbeeld charge nr 810 betekent dus: geproduceerd in oktober 2008.
Staat biologisch voor 100% natuurlijk
Tegenwoordig probeert elke fabrikant in cosmetica mee te liften op het succes van de natuurlijke trend. De consument wordt flink om de tuin geleid. Zelfs op producten met slechts één natuurlijk ingrediënt staat doodleuk ‘natuurlijk’ of het allerlaatste mode woord ‘Bio’ vermeld. Wij willen u dan ook adviseren om verder te kijken dan wat de fabrikant zo hard mogelijk roept in advertenties, op verpakkingen etc. Bio, biologisch of natuurlijk staan niet garant voor een natuurzuiver product. Het product kan heel goed parabenen, paraffine/vaseline en andere synthetische stoffen bevatten. Kijk goed op de INCI lijst die verplicht op het product vermeld moet worden. Een goed hulpmiddel is ‘De Foute Stoffenlijst’ (zie hierboven vermeld). Aangezien de absolute trend op dit moment ‘Bio’ is, willen wij hier toch iets dieper op in gaan. Allereerst willen wij een misvatting uit de wereld helpen, namelijk er bestaan geen cosmeticaproducten die 100% biologisch zijn. Waarschijnlijk is deze misvatting ontstaan doordat de consument biologische cosmetica vergelijkt met biologische voeding. En fabrikant en marketingmensen spelen hier slim op in.

Let wel: een crème uitsluitend uit 100% biologische ingrediënten bestaat simpelweg niet….! Biologisch geteelde ingrediënten kunnen gelden voor plantaardige en botanische ingrediënten. In de huidcosmetica geldt dat voor de plantaardige-, etherische oliën en/of kruiden. Overige ingrediënten kunnen niet van biologische oorsprong zijn. Dit is een wezenlijk verschil met de voeding industrie. Botanical Beauty gebruikt van de drie groepen (waar wel biologische ingrediënten voor kunnen gelden), voornamelijk en waar mogelijk ingrediënten van biologische oorsprong en/of koudgeperst. Dit laatste staat voor onbewerkt en zo zuiver mogelijk.

Dierproefvrij
De Botanical Beauty producten zijn voornamelijk samengesteld uit plantaardige oliën, kruiden en aroma oliën. Tevens zijn emulgatoren en overige grondstoffen van natuurlijke oorsprong en veilig in gebruik. Zowel de grondstoffen als het eindproduct zijn niet getest op dieren. De Botanical Beauty producten kunnen aangemerkt worden als geheel dierproefvrij.